НФДМ Хасково

Туристическа програма НФДМ - Хасково 2014

Туристическа програма | НФДМ - Хасково 2014:

  • Дата: -
  • Място:Перперикон
  • Регистрация

    Перперикон (Перперек)

    Скалният град е най-известния археологически обект в България напоследък. Според археологическите проучвания, първите следи от живот на Перперикон (Перперек) са от преди 6 хиляди години през каменно-медната епоха. Вече в къснобронзовата и ранножелязната епоха, древният град се превръща във внушителен култов център.
    Още старогръцкият историк Херодот разказва за прочуто светилище и прорицалище на тракийския бог Дионис-Загрей, намиращо се в Източните Родопи – изсечено в скалите, с каменен олтар, върху който изливали вино и палели огън. Неговата жрица била известна колкото ненадминатата Пития в храма на Аполон Делфийски. Римският автор Светоний добавя, че на Перперикон (Перперек) Александър Велики узнал, че ще бъде господар на света.
    Един от най-популярните древни герои е Орфей, роден някъде в пределите на Тракия. Според създадената вече в гръцката митология версия той е син на речния бог Еагър и музата на поезията Калиопа. Великолепен поет и певец, Орфей си съперничил дори с бога на музиката и песните, Аполон. Невероятният му глас омайвал всички живи същества, а по време на похода на аргонавтите за златното руно заглушил опасната песен на сирените и спасил героите. Орфей често се изобразява с китара или лира, от чиито струни изтръгвал вълшебни звуци, каращи горските животни да вървят подир него; скали и планини да се движат; дивите зверове да лягат в краката му.
    Пак от гръцките митове е известна драматичната любов на поета към прекрасната дриада Евридика. Ухапана от отровна змия, красавицата умира в деня на тяхната сватба. За да я спаси, Орфей слиза в подземния свят на бог Хадес и трогва всички с тъжните си песни. Той успява да убеди господаря на душите да му върне любимата, но на връщане не спазва условието да не я поглежда до дневната светлина, заради което я загубва завинаги.
    В Източните Родопи и Перперикон (Перперек) са оставили следи много култури и религии. Въпреки различията, всички те почитат един ден в годината – този на лятното слънцестоене.
    Пазител на хилядолетната традиция днес е фестивалът „Перперикон“, който се провежда ежегодно в навечерието на 22 юни, съхранявайки нашия път от обгърнатото с тайни минало към загадъчното бъдеще...
    Перперикон (Хиперперакион, Перперакион) се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали. От София до обекта може да се стигне по добре поддържаните пътища София-Асеновград-Кърджали и София-Хасково-Кърджали. Самият Перперикон се извисява на скален връх с кота 470 м. В подножието му се намира с. Горна крепост. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина с дължина около 10 км и широчина 3-4 км. Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чиито естествен център се явява Перперикон. Съвсем наблизо р. Перперешка се влива в яз. „Студен кладенец“, построен по коритото на р. Арда. Мястото на вливане при с. Калоянци е много красиво и е застроено като водно-планински курорт.


 Други мероприятия:

Заповядайте!


 

Log in

create an account